Gruppeforløb for klimaaktivister

NÆSTE FORLØB (OBS FYLDT OP)

02. APRIL- 07. MAJ

Fælledvej 12, Opgang C,
4. sal, Sustainability Room

Forløbets baggrund 

Som klimaaktivister gennem flere år, har vi mærket behovet for mere regenerativt omsorgsarbejde i aktivismen, der kan give os en tryg pause fra det ellers hektiske aktivistliv. Eftersom klimakrisen vil være presserende i resten af vores liv, skal vi som aktivister lære at leve med kriserne og forberede os på, hvordan vi sammen kan blive ved med at kæmpe videre på en bæredygtig måde, og uden at det sætter varige men på vores mentale helbred.

Hvordan ved jeg om dette forløb er for mig?

Hvis du er mellem 18 og 30 år og identificerer dig selv som klimaaktivst, og har oplevet/oplever nedenstående problemstillinger er dette forløb for dig:

  • Har du på tidspunkter følt du var ved at miste motivationen efter utallige skuffelser og nederlag?

  • Har du haft behov for en lang pause fra aktivisme efter en intens aktivistperiode, hvor det var svært at komme tilbage igen?

  • Har du haft det svært i relationer med venner og familie der ikke er aktivister?

  • Har du følt/ føler du dig stresset og har svært ved at ‘retfærdiggøre’ at lave andre ting end aktivisme?

  • Har du oplevet had og modstand fra befolkningen, politikere og politiet til aktioner, efter deltagelse i pressen eller på sociale medier?

  • Har du også mærket at det kan være svært at komme i kontakt med eller snakke om de følelser de økologiske kriser vækker i dig?

  • Føler du nogle gange frygt når du tænker på fremtiden, og/eller sorg over de fravalg du tager som konsekvens af de økologiske kriser?

Forløbets indhold

Hver session vil have en fast struktur hvor vi starter med en check-in, et kort fagligt oplæg af os facilitatorer, efterfuldt af længere samtaler i plenum og afslutningsvis nogle blide øvelser. Til hver session vil I få uddelt nogle konkrete værktøjer til hvorledes I bedre kan håndtere jeres problemstillinger. Forløbets overordnede fokus er at forebygge burnout og fremme motivation og omsorgsfuld og langtidsholdbar aktivisme. Derudover har hver session et overordnet tema:

Session 1: Introgang hvor fokus er på at lære jeres følelser og tanker at kende, så vi kan tilpasse forløbet til at passe lige præcis til jer. Det overordnede tema er de følelser de økologiske kriser og kampen som aktivist vækker i en. 

Session 2: Vi taler om hvordan nervesystemet fungerer og hvordan vores afskårethed fra naturen påvirker hvordan vi mærker klimaubehaget. Denne session foregår udenfor i naturen hvor vi laver konkrete øvelser for at reducere stress. 

Session 3: Denne session tager vi et opgør med de fortællinger vi har, om hvad den gode aktivist er, og laver øvelser som skal gøre os bedre rustet til at sætte grænser, så vi kan lave aktivisme på en bæredygtig måde for os selv, og herigennem bidrage til et sundere aktivistmiljø. 

Session 4: Vi dykker ned i de svære følelser skyld og skam, og hvordan ens relationer (især med ikke-aktivister) påvirkes af ens liv som aktivist.

Session 5: Vi taler om hvad modstanden man møder som aktivist gør med en, om de oplevelser aktivister ofte har med had fra befolkningen, i pressen og på sociale medier, om voldsomme aktioner som man har deltaget i eller set andre deltage i, og om den repression man kan opleve som aktivist fra staten og politiet. 

Session 6: Opsamling på erkendelser og redskaber forløbet har givet, og vejen videre som bæredygtig aktivist.

Evaluering: Ca. to uger efter forløbet (aftalt efter deltagernes behov) laver vi en evaluering på forløbet. Her vil der være mulighed for at komme med feedback til os facilitatorer, og evaluere på hvordan det går med at bruge de redskaber I har lært i jeres hverdag, så vi kan forbedre forløbet til næste gang.


Forskningssamarbejde

Dette forår har vi et forskningssamarbejde med Andy Lautrup (de/dem) fra Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Andy forsker i omsorg som en del af unges klimaaktivisme og er postdoc i forskningsprojeket OIKOS, der undersøger relationen mellem klimakrisen og omsorgskrisen. Andy kommer til at følge forløbet og byde ind med både personlige og professionelle erfaringer – bla. fra deres forskelligartede forskning om unges klimaaktivisme i Norden. Andy kommer også til at facilitere evalueringen af forløbet to uger efter forløbet er færdigt, hvor I både evaluerer forløbet og taler om de tematikker, Andy gerne vil arbejde videre med på baggrund af forløbet. Her vil være mulighed for at kommentere og komme med input til Andys videre forskningsarbejde.

Praktisk information

Gruppesessionerne foregår ugentlig over 6 uger, og er faciliteret af psykologer eller psykologistuderende som også har baggrund i klimaaktivisme. Forløbets indhold er således funderet i psykologfaglig viden og baseret på vores egne erfaringer som aktivister.

I dette forløb er max kapacitet 6 aktivister per gruppe.

Hvis du finder ud af, at der er en af datoerne, hvor du ikke kan komme, så skriv det gerne til os på forhånd. Det er nemlig en central del af konceptet, at man forpligter sig til alle seks sessioner, så I som gruppedeltagere kan nå at blive trygge ved hinanden, og I får så meget ud af forløbet som muligt.

Gruppesessionerne foregår på Fælledvej 12, København N. Ring på +4553840064, hvis I har svært ved at finde det.

Der vil være god forplejning med lækre veganske snacks til hver session.

NÆSTE FORLØB: Efterår 2024. Præcise datoer kommer.    Skriv gerne allerede nu, ved interesse, så du kan sikre dig en plads.